Kategorie
Objawy i choroby

Co jeść po kolonoskopii a czego nie jeść – jaka dieta?

Co jeść po kolonoskopii a czego nie jeść – jaka dieta?

Jeśli przygotowujesz się do kolonoskopii (lub właśnie ją skończyłeś), możesz się zastanawiać, kiedy możesz zacząć jeść. To normalne, że po zabiegu odczuwasz głód. W końcu prawdopodobnie nie jadłeś przez prawie 24 godziny!

Możesz jednak nie chcieć od razu wracać do normalnej diety. Pomiędzy przygotowaniem jelit, lekami znieczulającymi i samym zabiegiem, jelita mogą potrzebować odpoczynku przez 1 lub 2 dni. Oto kilka pokarmów, które mogą być łagodniejsze dla jelit po kolonoskopii.

Jak przygotować się do Kolonoskopii?

Kiedy można jeść po kolonoskopii?

To zależy. Wiele osób może jeść zaraz po opuszczeniu ambulatoryjnego centrum zabiegowego lub szpitala.

Niektóre osoby mogą jednak nie być w stanie jeść od razu. Nie wszystkie kolonoskopie są takie same. Jeśli podczas kolonoskopii wykonano biopsję lub usunięto polipy, lekarz może nie chcieć, abyś od razu jadł. A kiedy będziesz w stanie jeść, może być konieczne unikanie niektórych pokarmów. Pozwoli to jelitom odpocząć i zregenerować się po zabiegu.

Przed powrotem do domu zespół omówi z pacjentem instrukcje dotyczące diety. Przekaże również instrukcje na piśmie. Upewnij się, że postępujesz zgodnie z tymi instrukcjami. Pośpieszna dieta może podrażnić jelita i spowodować komplikacje.

Jeśli nie masz żadnych ograniczeń po kolonoskopii, możesz jeść zaraz po powrocie do domu – jeśli czujesz się na siłach. W jednym z badań osoby, które jadły miękkie pokarmy zaraz po kolonoskopii, wyzdrowiały tak samo dobrze, jak te, które czekały.

Jakie pokarmy najlepiej spożywać po kolonoskopii?

Jeśli otrzymałeś zgodę na jedzenie po kolonoskopii, najlepiej trzymać się miękkich i niskobłonnikowych pokarmów przez 24 godziny.

Wynika to z faktu, że układ trawienny może być bardziej wrażliwy po kolonoskopii. Preparat przygotowujący jelita do kolonoskopii może wypłukać normalne bakterie jelitowe i podrażnić wyściółkę jelit. Te dwie rzeczy utrudniają jelitom poruszanie się i trawienie pokarmu.

Pokarmy, które są lekkostrawne i dobre do spożycia po kolonoskopii obejmują:

  • Zwykłe krakersy (takie jak krakersy solone, lekko solone lub bez przypraw).
  • klarowne zupy na bazie bulionu lub dowolny rodzaj zwykłego bulionu
  • Jajecznica (ogranicz przyprawy, mleko i masło)
  • Tostowany biały chleb
  • Jogurt
  • Galaretka
  • Budyń
  • Sos jabłkowy
  • Tłuczone lub pieczone ziemniaki (bez skórki)
  • Miękka biała ryba (np. halibut, dorsz lub labraks)
  • Gładkie masła orzechowe
  • Warzywa gotowane na parze, pieczone lub smażone (gotowane do miękkości).

Jakich pokarmów należy unikać po kolonoskopii?

Nawet jeśli miałeś rutynową kolonoskopię przesiewową, nadal istnieją pewne pokarmy, których powinieneś unikać przez co najmniej 24 godziny.

Trudne do strawienia pokarmy mogą prowadzić do bólu i powodować mdłości, gazy lub wzdęcia. Oto kilka pokarmów, których należy unikać po kolonoskopii:

  • Pełne ziarna: Pełne ziarna są świetne dla zdrowia, ale są również trudniejsze do strawienia. Unikaj wszystkich form pełnych ziaren, w tym krakersów, pieczywa, brązowego ryżu i płatków owsianych.
  • Surowe lub suszone owoce i warzywa: Surowe owoce i warzywa są pełne witamin i składników odżywczych, ale zawierają dużo błonnika, przez co są ciężkostrawne. Suszone owoce mogą być również trudne dla jelit. Całkowicie ugotowane, zmiękczone warzywa i miękkie owoce bez skórki mają niższą zawartość błonnika, więc są łatwiejsze do spożycia.
  • Orzechy, nasiona i popcorn: Orzechy, nasiona i popcorn są zazwyczaj świetnymi przekąskami, ale należy zrobić sobie przerwę od ich spożywania, ponieważ mogą być szkodliwe dla jelit.
  • Nabiał: Laktaza, enzym trawiący nabiał, znajduje się na samej górze wyściółki jelit. Wyściółka ta może zostać wypłukana podczas przygotowania jelit, a laktaza może zostać wypłukana wraz z nią. Może to spowodować tymczasową nietolerancję laktozy. Najlepiej więc unikać nabiału przez 1 do 2 dni po kolonoskopii.
  • Smażone i tłuste potrawy: Smażone, tłuste potrawy są szkodliwe dla jelit i prowadzą do wzdęć i gazów. Najlepiej unikać ich po kolonoskopii.

Woda i nawodnienie – odwodnienie po kolonoskopii

Po kolonoskopii należy również pić dużo płynów. Podczas przygotowania do kolonoskopii organizm traci dużo płynów. Należy je uzupełnić, aby uniknąć odwodnienia.

Woda jest najlepszą rzeczą do picia po kolonoskopii. Zastąpi ona wszelkie utracone płyny, a także jest łagodna dla jelit. Ale jeśli potrzebujesz smaku, możesz również wybrać:

  • Napoje o niskiej zawartości cukru i elektrolitów
  • Naturalny sok owocowy o niskiej zawartości cukru
  • Herbata ziołowa (bez mleka lub śmietanki)
  • Sok warzywny lub pomidorowy
  • Lody na patyku

Probiotyki dla zdrowia jelit

Możesz także dodać prebiotyk lub probiotyk do swojej codziennej diety, co może pomóc w regeneracji jelit:

  • Probiotyki to suplementy zawierające zdrowe bakterie i drożdże, które naturalnie żyją w organizmie.
  • Prebiotyki to pokarmy, które działają jako źródło pożywienia dla tych niezbędnych bakterii i drożdży.

Należy jednak pamiętać, że nie ma oficjalnych wytycznych dotyczących tego, czy należy dodawać prebiotyki lub probiotyki w czasie kolonoskopii.

Jeśli zazwyczaj stosujesz prebiotyki w ramach codziennej diety, możesz zacząć je przyjmować następnego dnia.

Sprawdź: Suplement ColonBroom wspierający zdrowie jelit

Podsumowanie

Po 24 godzinach większość ludzi jest gotowa do powrotu do swojej zwykłej diety. Jeśli jednak jelita nadal są wrażliwe, należy kontynuować spożywanie lekkostrawnych pokarmów. Powrót do normalnego stanu może potrwać do 3 dni. Jeśli po 3 dniach nadal nie możesz jeść swojej zwykłej diety, porozmawiaj ze swoim lekarzem.

Co jeść po kolonoskopii a czego nie jeść – jaka dieta?

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32644700