Kategorie
Zdrowa sylwetka

Dieta Maggi – co to jest? Dla kogo, na czym polega, co wolno jeść?

Dieta Maggi – co to jest? Dla kogo, na czym polega, co wolno jeść?

Dieta Maggi jest jednym z najłagodniejszych sposobów odżywiania korekcyjnego. Ten system pozbywania się zbędnych kilogramów umożliwia zrzucenie nawet dwudziestu kilogramów w ciągu czterech tygodni – wskaźnik bardziej niż imponujący, biorąc pod uwagę, że nie trzeba będzie cierpieć z powodu dokuczliwego uczucia głodu.

Wbrew powszechnej opinii, dieta Maggi nie ma nic wspólnego z osławionymi kostkami bulionowymi. W rzeczywistości jej nazwa związana jest z jedną z najsłynniejszych kobiet w Wielkiej Brytanii – legendarną premier Margaret Thatcher.

Uważa się, że jadłospis został opracowany specjalnie dla przyszłej Żelaznej Damy przez jej osobistych dietetyków w 1979 r. – przed swoim pierwszym publicznym wystąpieniem jako szefowej rządu Margaret postanowiła schudnąć. Według historyków kompleksy na punkcie swojego wyglądu pojawiły się u Thatcher po wywiadzie udzielonym tabloidowi The Sun. Miała ona na tyle śmiałości, by przyznać, że uwielbia tosty z dżemem i czekoladą. Dziennikarze natychmiast zareagowali na tę szczerość, wyśmiewając „gastronomiczne grzeszki” Margaret i pytając retorycznie, jak kobieta, która nie jest w stanie kontrolować swojej wagi, ma kontrolować „ważniejsze rzeczy”.

Następnie Thatcher, która nie cierpiała na nadmiar kilogramów, zwróciła się do dietetyków. W jednym z osobistych dzienników Żelaznej Damy znaleziono kartkę z ich zaleceniami napisanymi na maszynie.

Autorzy programu dietetycznego podkreślali, że czas stosowania tego systemu nie powinien przekraczać czternastu dni ze względu na niską zawartość węglowodanów. Współcześni dietetycy udoskonalili jednak zalecenia swoich poprzedników, tak że współczesna wersja diety Maggi jest przeznaczona na cztery tygodnie.

Dlaczego dieta Maggi działa?

Dieta Maggi jest jedną z odmian diet białkowych typu low-carb. Główną „sztuczką” takich systemów jest ścisłe przestrzeganie zalecanej diety. Tylko w tym przypadku waga naprawdę znika.

Mechanizm działania diety Maggi polega na tym, że nie tylko „obcinamy” kaloryczność diety, ale również całkowicie zmieniamy jej skład chemiczny. Dzięki temu w organizmie człowieka aktywowane są procesy, które przyczyniają się do usuwania toksyn i toksyn, a także uruchamiają mechanizm spalania tkanki tłuszczowej. W związku z tym niedopuszczalne są nawet najmniejsze odstępstwa od zalecanych zasad – w tym przypadku proces powinien rozpocząć się od samego początku.

Obecnie istnieją dwa rodzaje tej diety: jajeczna i twarogowo-owocowa. Obie okazały się doskonałym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów.

Podstawą diety jajecznej Maggi, jak sama nazwa wskazuje, są jaja kurze. Ze względu na swój unikalny skład chemiczny dostarczają one organizmowi niezbędnych składników odżywczych i mikroelementów. Przede wszystkim jest to lekkostrawne białko, a także witaminy K, A, D i E. Ponadto w składzie chemicznym jajka znajduje się niacyna. Jest to forma witaminy B3, która znana jest również jako „witamina spokoju”. Niacyna nie tylko pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu w organizmie, ale także skutecznie „pobudza” aktywność umysłową, poprawia właściwości pamięciowe, ma łagodne działanie uspokajające, pozwalając zmniejszyć poziom stresu emocjonalnego.

Podstawowe zasady żywieniowe diety Maggi

Podstawowe zasady żywieniowe diety Maggi

Jak wspomniano powyżej, mimo dość oszczędnego składu diety jajecznej Maggi, odchudzanie na tym systemie wiąże się ze skrupulatnym przestrzeganiem zasad. Przede wszystkim mówimy o następujących niuansach:

  • Pij jak najwięcej! Dozwolona jest nawet gazowana woda mineralna. Należy pamiętać, że do herbaty i kawy nie należy dodawać ani mleka, ani cukru. Dozwolone są substytuty cukru.
  • Całkowicie wykluczyć z jadłospisu wszelkiego rodzaju tłuszcze.
  • Warzywa należy gotować w wodzie. Buliony są wykluczone. Dozwolone są naturalne przyprawy bez dodatku konserwantów i sztucznych aromatów, a także czosnek i cebula.
  • Nagły, ostry głód można zaspokoić, jedząc marchewkę lub ogórka. Jednocześnie po „głównym” posiłku powinny upłynąć co najmniej dwie godziny.
  • Niedozwolone jest „tasowanie” posiłków, zmienianie ich miejsc.
  • Wymagany jest umiarkowany wysiłek fizyczny. Nie należy przesadzać – w okresie przestrzegania diety uprawiać jogę lub chodzić na spacery sportowe.
  • W przypadku jakichkolwiek nieprawidłowości w diecie, proces należy rozpocząć od początku.
  • Tosty lepiej zastąpić niskokalorycznymi chrupkami dietetycznymi.
  • Należy ważyć się codziennie, przed pierwszym posiłkiem.

Należy pamiętać, że maksymalna utrata wagi następuje zazwyczaj w pierwszym tygodniu stosowania diety. W trzecim tygodniu wskaźnik pozostaje niezmieniony, ale wizualne objętości „znikają”.

Dieta Maggi: plusy i minusy

Jak każdy system odżywiania korekcyjnego, Dieta jajeczna Maggi ma swoje plusy i minusy.

Do niezaprzeczalnych zalet diety należą: szybka utrata wagi, niskie ryzyko załamania z powodu braku ostrego poczucia głodu, przystępność cenowa, zbilansowana dieta i jasne zasady.

Jednocześnie krytycy diety Maggi zauważają, że jej stosowanie często wiąże się z występowaniem objawów dyspeptycznych (wzdęcia, zaparcia) oraz ryzykiem rozwoju hipercholesterolemii (wzrost poziomu cholesterolu we krwi). Ponadto szybka utrata wagi może powodować pogorszenie stanu zdrowia, zawroty głowy i ogólne osłabienie.

Dieta Maggi – co wolno jeść?

Dieta Maggi - co wolno jeść?

Pomimo równowagi, jadłospis diety Maggi jest dość monotonny, dlatego należy zawczasu przygotować się na to, że trzeba będzie zapomnieć o piklach. Dozwolone są następujące produkty:

  • Warzywa: wszelkie warzywa, z wyjątkiem ziemniaków, w postaci surowej, gotowanej, duszonej, pieczonej, gotowanej na parze. Dozwolone są warzywne smoothie.
  • Owoce: dozwolone są wszystkie owoce z wyjątkiem tych, które zawierają duże ilości cukru i skrobi (awokado, banany, winogrona, figi i mango).
  • Produkty mleczne: twarogi, kefiry i sery o niskiej zawartości tłuszczu.
  • Ryby: ryby niskotłuszczowe: gotowane, pieczone, gotowane na parze.
  • Ptaki: indyk, kurczak. Dozwolone jest używanie podrobów.
  • Mięso: niskotłuszczowa gotowana, pieczona, gotowana na parze wołowina, chuda wieprzowina.
  • Pieczywo Żytnie lub pełnoziarniste, suszone. Lepiej zastąpić go chipsami dietetycznymi.
  • Podczas diety całkowicie wyklucza się potrawy smażone, ziemniaki, rośliny strączkowe, grzyby, wszelkie tłuszcze i alkohol.

Przeciwwskazania do stosowania diety Maggi

Jak każdy korekcyjny system żywieniowy, dieta jajeczna Maggi ma przeciwwskazania. Kategorycznie nie mogą jej stosować osoby, u których zdiagnozowano choroby układu krążenia, nerek i przewodu pokarmowego. Również inny sposób walki z nadmiarem kilogramów jest zalecany w przypadku alergii na jajka i wysokiego poziomu cholesterolu.